Univers, una dintre cele mai prestigioase și mai longevive edituri din România, are o istorie neîntreruptă de peste cincizeci de ani de activitate. În 1969, Editura pentru Literatură Universală, fondată în 1960, și-a schimbat numele în Editura Univers, continuând să publice cele mai bune cărți ale literaturii universale – titluri de ficțiune, dar și lucrări de critică și teorie literară.

Editura Univers a adus în bibliotecile cititorilor mai mult de 10 000 de titluri semnate de autori de primă mărime ai literaturii universale, ale căror cărți au fost publicate pentru prima oară în România în colecțiile Clasicii Literaturii Universale, Romanul Secolului XX, Romanul Secolului XXI, Globus sau Poesis: Gabriel García Márquez, J. D. Salinger, John Fowles, Milan Kundera, Michel Foucault, Andreï Makine, Julio Cortázar, George Orwell, Michel Tournier, Ernesto Sábato, Thomas Pynchon, Franz Kafka, Richard Russo, Jostein Gaarder, Boris Vian, Simone de Beauvoir, James Joyce, Adolfo Bioy Casares, J. L. Borges, Roberto Bolaño, Witold Gombrowicz, Aleksandr Soljenițîn, Javier Marías, Paul Auster, Ali Smith.

În prezent, programul Editurii Univers continuă marea tradiție a publicării operelor consacrate, semnate de autori considerați deja clasici ai literaturii moderne, și descoperă noi cărți despre care credem că timpul le va confirma valoarea.

Din 2016, Editura Univers a lansat colecția de ficțiune semnată de autori români în care au fost publicate romane și volume de povestiri semnate de Diana Adamek, Vlad Roman, Cati Giurgiu, Dumitru Crudu, Cristina Andone, Sebastian Lăzăroiu, cărți apreciate atât de critica literară, cât și de public.

Primele colecții de mass-market distribuite împreună cu ziare în rețeaua de presă

În premieră pe piața de carte din România, Editura Univers a inițiat în septembrie 2006, împreună cu ziarul Cotidianul, colecția „Literatura" în care au apărut, din septembrie 2006 până în iulie 2009, 136 de titluri de ficțiune distribuite săptămânal în rețeaua de presă.

Au urmat alte proiecte de mare anvergură, care au avut ca rezultat peste patru milioane de cărți vândute. Seriile de cărți ilustrate „Decouvertes", „Cele mai frumoase orașe" și „Civilizații" s-au remarcat atât prin calitatea informației, cât și prin prezentarea grafică deosebită.

Colecția de enciclopedii „100 de minuni ale artei și arhitecturii”, distribuită în colaborare cu ziarul România liberă, le-a oferit cititorilor o călătorie în jurul lumii printre cele mai fascinante creații ale geniului artistic omenesc, intrate în patrimoniul UNESCO.

The New York Times Book Review în limba română

În ianuarie 2008, Editura Univers a distribuit săptămânal în rețeaua de presă, în tiraje de 20 000 de exemplare, The New York Times Book Review tradus în limba română, o revistă în care conținutul era același cu al publicației americane în proporție de 90%, având în plus o secțiune specifică pieței de carte românești. După mai multe luni, The New York Times Book Review a început să fie distribuit împreună cu cotidianul România Liberă și a continuat timp de un an, rămânând până în prezent singura ediție tradusă pe plan internațional a suplimentului literar al New York Times.

Două colecții de mare succes: Educație cu blândețe și Unicorn

Începând din 2017, două noi colecții, coordonate de Ioana Chicet-Macoveiciuc, au cunoscut un mare succes de public: „Educație cu blândețe“ (cărți de parenting) și „Unicorn“ (cărți ilustrate pentru copii, o colecție cu peste 200 de titluri).

„Educarea cu blândețe a copiilor noștri, dar și a părinților care au înțeles că se poate și altfel, fără abuzuri și umilințe, care caută să se vindece și să ofere generațiilor viitoare un început curat, bazat pe cooperare și respect, este motivul pentru care am căutat și am adus și în limba română cărți care ne oferă sprijin, informații documentate și revelatorii, soluții și idei care ne vor ajuta să avem o relație armonioasă cu copiii noștri, cu partenerii și cu ceilalți adulți. (Ioana Chicet-Macoveiciuc).

Colecția Unicorn cuprinde traduceri și cărți pentru copii scrise de autori români. Fiecare carte din Unicorn este aleasă cu o grijă deosebită atât pentru calitatea textului, cât și a ilustrațiilor, iar colecția s-a impus încă din primul an și a câștigat notorietate datorită calității traducerilor, realizate după original chiar dacă este vorba de limbi mai puțin cunoscute precum suedeza, norvegiana, finlandeza sau catalana. Cărțile pentru copii scrise de autorii români Ioana Chicet-Macoveiciuc și Alec Blenche au depășit o jumătate de milion de exemplare vândute, fiind prezente an de an în toate topurile de carte ale librăriilor online și offline.

Colecția Studii

Colecția Studii a fost întemeiată în 1970 la Editura Univers de către Romul Munteanu, critic, istoric literar și comparatist, el însuși autor al mai multor volume publicate în această colecție. Primul volum al colecției a fost Amurgul Evului Mediu de Johan Huizinga, în traducerea lui H. R. Radian, cu un cuvânt introductiv de Edgar Papu. În Studii, au apărut traduceri din operele unor specialiști renumiți pe plan internațional în domeniul teoriei și criticii literare, în semiologie și literatură comparată, psihanaliză, sociologie: Michel Foucault, Gaston Bachelard, Tzvetan Todorov, Roland Barthes, Gérard Genette, Mihail Bahtin, Northrop Frye, Wayne Booth, Jean Starobinsky, Linda Hutcheon.

Autori români importanți, printre care Vladimir Streinu, Mircea Martin, Gabriel Liiceanu, Irina Mavrodin, Edgar Papu, Andrei Pleșu, Nicolae Balotă, Petru Creția, Dan Grigorescu au publicat în colecția Studii volume proprii și au semnat prefețe sau traduceri ale titlurilor străine.